Estniska nationaloperan

Tillverkning av nya branddörrar för den estniska nationaloperan.

Den estniska teaterns byggnad slutfördes 1913. Denna byggnad i jugendstil, designad av finländska arkitekterna Armas Lindgren och Wivi Lönn, var Tallinns största byggnad på den tiden. En av byggnadernas två vingar var avsedd för en teater och den andra för en konsertsal. Den har varit samma fram till idag.

 

Mellan de magnifika salarna fanns en nedre mellansektion, känd som Vita hallen, som hyste en restaurang. Framför den fanns en innergård med pelare som påverkade byggnadens yttre utseende. När teater- och konsertsalen invigdes 24 augusti 1913 donerade skulptören August Weizenberg två vackra marmorskulpturer - "Koit" (Dawn) och "Hämarik" (Dusk) till teatern som prydde dess Röda hall. När första världskriget bröt ut ett år senare inrättades ett sjukhus i teatern och konsertsalens balkongsida hyste en ortodox kyrka. Men eftersom teatersalen inte var upptagen fortsatte skådespelarna att uppträda på egen bekostnad.

Plats: Estonia puiestee 4, Tallinn, 10143
År: 2017

Efter ett sovjetisk flyganfall 9 mars 1944 förstördes teaterbyggnaden Teatern och konserthallen renoverades under andra hälften av 1940-talet av arkitekterna Alar Kotli och Edgar Johan Kuusik. Kotlis design var inspirerad av 1930-talets neoklassicism och av stalinistisk arkitektur, vilket var ett krav på den tiden. Arkitekten försökte bevara utseendet på fasaden mot Estonia Avenue men utseendet på de andra fasaderna förändrades dramatiskt. Även inredningen ändrades och förlorade sina vackra jugendlinjer till en mörkare klassisk stil.

 

Konserthuset öppnade igen år 1946 och teaterhallen i oktober 1947. Konstruktionen avslutades 1951, men mellansektionen mellan de två hallarna byggdes inte om förrän 1991, då den blev teaterens vinterträdgård. Idag hyser byggnaden den estniska nationaloperan, statskonserthuset "Eesti Kontsert" och den estniska nationella symfoniorkestern.

Se våra andra projekt