Suuremõisa herrgårds huvudbyggnad

Restaurering av innerdörrarna på Suuremõisa herrgård.

Hiiu-Suuremõisa (Dago-Grossenhof) ligger i östra delen av Dagön i Pühalepa-kommunen. Denna herrgårdär en av de mest magnifika barockbyggnaderna som finns i Estland.

Suuremõisa slott (byggt 1755-1760) är en attraktiv stenbyggnad i två våningar med franskt tak och två envåningsvingar på båda sidor. Herrgårdens egna snickeri används för att bygga det.

Plats: Lossi tee 3, Suuremõisa, Hiiumaa, 92302
År: 2017

Mitt på den imponerande framsidan finns en triangulär fasad på taknivå som är förgrunden till herrgårdens entré. Fasadens rytm, och även byggnadens interna struktur, bestäms av de steninramade fönstrena som är placerade i par och i grupper om tre. Takåsarna kröns av fyra breda skorstenar.

 

De dubbla ekdörrarna som markerar mitten av byggnaden är dekorerade med unika barocksniderier. Framför huvudentrén finns en stor terrass i kalksten med räcke som ursprungligen hade en skulpturell design. Byggnadens mer enkelt utformade baksida har breda, krökta trappor.

 

Källaren har välvda tak. I mitten av bottenvåningen finns en marmorklädd lobby och en stor trappa som går genom hela byggnaden. På första våningen finns en stor hall med stuckaturtak och en en rad andra formella mottagningsrum.

 

Idag är slottet hem för Hiiumaa yrkesskola och Suuremõisa dagis och grundskola.

Se våra andra projekt